Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Fanie Viljoen

@ Sunday Times Books LIVE

Pippie Langkous en haar maters

26405439_0_Img2

Maak jou oë toe en probeer onthou waar jou liefde vir lees vandaan kom. Die dink sal jou moontlik terugneem na jou kinderjare. Dis waar die eerste liefde gewoonlik begin.

Ek was baie trots op myself toe ek die dag my eerste “dik” deurgelees het. “Dik” is natuurlik ’n relatiewe begrip, maar dit is ’n mylpaal vir enige jong leser.

Later het ek my nie meer bekommer oor die lengte van die boek nie, maar oor die lekkerte.

So het ek die jeugreekse soos Jasper, Trompie en die Uile kafgedraf, maar dit was veral daardie rabbedoe, Pippie Langkous, wat my verbeelding in snelrat gesit het. Ek was stomgeslaan deur haar avonture. Ek sou saam met haar in bome wou klim, sirkus toe gaan en op die Korriekorriepoteiland wou gaan kuier. Natuurlik moet ek dan ook my eie meneer Jakobs-apie hê, en ’n perd wat ek maklik-maklik bo my kop kan oplig.

In een van die boeke vra ’n advertensie in ’n winkelvenster: Ly u aan sproete? Anneke moet dit lees, want Pippie sukkel ’n bietjie met lees, maar nie met selfvertroue nie. Ewe kordaat stap sy die winkel binne en antwoord: “Nee!”

“Ek verstaan nie wat jy bedoel nie,” sê die verkoopsdame.

“Nee, ek ly nie aan sproete nie,” sê Pippie, en dan voeg sy by: sy ly nie daaraan nie, sy hou daarvan. En as daar ’n room is wat haar nog meer sproete kan gee, soek sy so sewe of agt flesse daarvan. Wonderlik vir kinders wat vandag gebombardeer word met foto’s van perfekte Photoshop-mense.

So is daar talle plesierighede in hierdie, en ander verhale uit Astrid Lindgren se pen. Ek is seker daar sit vandag talle kinders wat smag na die ontvlugting wat Pippie Langkous, Karelsen-op-die-dak en Emil kan bring. Astrid Lindgren se woorde het my kinderwêreld verruim, en dit kan steeds vandag jong lesers op verbeeldingsvlugte neem na die Korriekorriepoteiland en verder.

Klik hier en besoek Fanie Viljoen se webblad.

Klik hier en koop Pippie Langkous aanlyn.

 

Please register or log in to comment